Salát Gergely - Kína-kutató, műfordító, egyetemi oktató.

Lesz-e Kína a világ ura?

2021.09.06.

Az utóbbi négy évtizedben Kína elmaradott országból a világ második legnagyobb gazdaságává vált. Egyes csúcstechnológiai területeken világelső, hadserege villámgyorsan modernizálódik, fogyasztó, utazó, véleményt formáló középosztálya nagyobb, mint az Egyesült Államok teljes lakossága.

Ennek megfelelően a pekingi vezetés is egyre nagyobb önbizalommal lép fel, s ma már látszik az ambíció, hogy Kínát a század közepére a világ vezető nagyhatalmává tegye. Az a nyugati elképzelés, hogy a gazdasági fejlődés majd maga után vonja a politikai rendszer és a társadalom demokratizálódását, vágyvezérelt gondolkodásnak bizonyult. Kína nemhogy demokratizálódik, hanem egyre autokratikusabbá válik, és semmi jele annak, hogy a folyamatosan gyarapodó lakosságot ez különösebben zavarná.

Mi a kínai felemelkedés titka? Hogyan élik meg a gyors fejlődést maguk a kínaiak? Mit jelentene egy kínaiak által dominált világrend, és van-e esélye Pekingnek kialakítani ezt? Mit szólnak mindehhez a riválisok? Ezekre a kérésekre keresi a választ Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője, az ELTE BTK egyetemi docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.