Kiki a csoportban - Mérei Zsuzsa, Vikár András és Xantus János pszichodráma-játékfilmje

Kiki a csoportban – egy pszichodráma játék

2021. március 1.

Rendezte: Xantus János, producer: Garami Gábor, Budapest, Cinema-Film, 2011.

A film 53 percbe sűrítve mutat be egy csoportfolyamat 8. alkalmával zajló másfél órás pszichodráma játékot. Amikor meghirdettük az Intenzív önismereti pszichodrámacsoport filmes alkotási folyamattal koprodukcióban címmel azt a 40 órás pszichodrámacsoportot, ahol a résztvevőkön kívül végig jelen volt egy 6 fős filmes stáb, nem voltunk benne biztosak, hogy sikerül megmutatni, milyen is a pszichodráma, hogy átélhetővé tudjuk tenni az élményt. Szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a terápiák lényegi részét alkotó zárt lélektani térben zajló terápiás folyamatot, annak intenzitását és intimitását a világ elé tárni.

Az eredmény számunkra is valódi meglepetés volt.
A filmet a benne elhangzó dal jogdíja miatt csak korlátozottan, klubvetítéseken tudtuk vetíteni, eddig összesen 23-szor. Így azonban a vetítéseket mindig hosszú beszélgetés követhette, ami a résztvevőknek módot adott a –pszichodrámacsoportokban szokásos – játék utáni kognitív feldolgozásra, és ez egyben egyfajta csoportélményt is nyújtott.

Most 10 évvel később annak a vállalkozásnak elején vagyunk, hogy megpróbáljuk a filmet kiszabadítani saját karanténjából. Egy könyvet képzelünk a film mellé. Ezért most olyan filmvetítéseket tartunk, ahol a közös filmnézést követő beszélgetések hanganyagát rögzítjük, kizárólag saját használatra, hogy az ott felmerülő szempontokat – természetesen anonim módon – később betudjuk építeni a készülő könyvben. Kérjük, egyezzetek bele, hogy a film utáni beszélgetésről hangfelvétel készüljön.
A filmet követően Vikár Andrással és velem tudtok beszélgetni.

Mérei Zsuzsa