Hajnóczy Csaba zenész, muzikológus, a MOME tanára

2017. június 5.

Öko-akusztikai bevezetés

R. Murray Schafer a hetvenes évek közepén hozta köztudatba a soundscape fogalmát - magyarul talán "hangtáj"-nak mondhatjuk. Az eltelt idő alatt a hangzó környezetre irányuló figyelem kétségkívül tudatosabb lett pozitív értelemben - a szép, érdekes, harmonikus hangok kiválasztása révén -, illetve negatív értelemben: a zajszennyezés elleni fellépések formájában. (Miközben a környezet romlása exponenciális dimenziót öltött.)

A tudatosítás útjának első lépése a megfigyelés és a hallgatás. A "hangséta" abban különbözik a szokásos gyaloglástól, hogy a figyelem a fülre és az auditív ingerekre, információkra fókuszál. Alternatívája a "hangvárta". Egyfajta meditáció. Csoportosan azért jó csinálni, mert utána meg lehet osztani a tapasztalatokat, hiszen mindenki különbözőképpen érzékel, máshogy hall.

Ajánlott honlapok: http://wfae.net (World Forum for Acoustic Ecology) http://matthewburtner.com (Matthew Burtner amerikai zeneszerző, öko-akusztikus darabjai természeti hangokra, illetve természeti jelenségekből táplálkozó generativ eljárásokra épülnek.) https://www.facebook.com/search/top/?q=field recording Terepfelvétel-készítők klubja.

Az előadás előtt:
Vida Anikó, operaénekes operaáriákat énekel. Zongorán kíséri Varga Gergő Zoltán (Bartók és Czifra versenyt nyert zongorista)
- Puccini: La rondine: Chi il bel sogno… - a címszereplő, Magda áriája
- Puccini: La bohéme: Quando m'en vo… - Musette áriája
- Gershwin: Porgy and Bess: Summertime - Clara áriája

Az előadás után:
Richter Dorka és Szászvárosi Sándor gamba duó
Marin Marais: La Folia.
A la folia olyan mint a blues kör, egy adott harmóniamenet variációiból áll. A barokk zeneszerzők szinte kivétel nélkül írtak egy la foliát. Marais foliája 32 variációból áll, bemutatja a gamba minden arcát.