Ferber Katalin közgazdász, gazdaságtörténész

2016. szeptember 5.

Tükrök

"Tavaly májusban a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent egy könyvem, Az elárult Japán címmel, mely egy Magyarországon viszonylag ismeretlen műfajban íródott, vagyis nem memoár, nem személyes történet, hanem párhuzamos története egy kisfiúnak és egy kislánynak egészen mindkettőjük kényszerű emigrációjáig.

A kisfiú a férjem, Noya Hirosi, a kislány pedig én vagyok. Kettőnk életútja az egyik tükör, melyre nem biztos hogy másnak is érdemes ránéznie, nekem írás közben gyakran nagyon kellemetlen, olykor fájó volt. A másutt-levés mindíg tükör, melyben magunkat vehetjük szemügyre, s a “hozott anyag” mi magunk vagyunk.

E könyv megírása nélkül aligha tudtam volna belekezdeni a most készülő könyvembe, mely az emigráció teremtő erejéről és identitás-építő hatásairól szól majd. Szakmám szerint gazdaságtörténész vagyok, így a könyvemben Az elárult Japán címűben sokat segített az a tudás amelyet sok sok év alatt Japánban Japánról és Kelet-Ázsiáról szereztem. Mégis, nagy örömömre, ez nem szakmai könyv, sokkal inkább emberek mikrotörténete, s talán ez sokkal több ember számára érthetőbbé és átérezhetővé teszi nemcsak a japán mindennapokat, de a keleteurópai szemlélet legfontosabb elemeit is, mint egy tudományos elemzés.” – Ferber Katalin